lördag 31 mars 2012

Psssst

Har jag sagt att jag skippat vågen? Det kanske jag redan har skvallrat om? I alla fall, jag tog en viktcheck samma kväll vi kom hem från Kanarieöarna. Jag förväntade mig siffror över 70-strecket men det var det inte. Kan säga att jag hade en rejäl mardröm på de varma breddgraderna, vågen visade siffror på 112,3 kg! Ujuj, de siffrorna vill jag aldrig nå.

Jag tog faktiskt en viktkoll i morse också eftersom jag känner mig smalare. Vågen visade upp. Jaha, så var det med det. Tänk, jag bryr mig inte. För dryga månaden sen hade jag gått till sängs och varit irriterad och med tankar som "Nu är det fan bra! I morgon är det nya tag som gäller!"

Det är så gött att slippa dessa tankar! Vågen står och glor och jag saknar den inte. Nog kan det väl hända att jag kliver upp på den någon gång framöver men det är en jäkla skillnad på någon gång mot att kliva upp på den varje morgon och kväll och typ varje gång jag är på toa. Det ger liksom ingenting mer än irritation. Nu känner jag mig lugn i kroppen och fokuserar på att må bra och att träna.

Ett annat psssst: jag testar periodisk fasta. Det gjorde jag i morse. Hoppade frukost och åkte ner och tränade ett maffigt pass på Spartan gym. Det gick väldigt bra och jag har varit full av energi idag! Ok, det blev inte helt fasta, käre maken hade gjort frukost åt mig när jag kom hem så jag åt halva äggröran. Baconen och andra halvan äggröra snodde dottern. Hon är ett mysigt matvrak just nu. Fast, efter veckan som gått och en mage i obalans efter resan så är jag bara glad att hon äter igen.




Sov gott!

tisdag 27 mars 2012

Tillbaka från solen och värmen

Igår kväll landade vi på Landvetter och kom hem helt vid 00.30. En halv dag på resande fot med en liten gnällig dotter med dålig mage. Allt gick bra och vi saknar värmen, solen, badet, palmerna, vågornas brus, maten. Vi saknar det slöa. Det icke vardagliga och lugnet. De enda tiderna vi behövde passa var mattiderna och tid till Bamseklubben. Annars störde inget vår vecka. Här hemma skiner förvisso solen men det är inte lika färgrikt och varmt som på Kanarieöarna. Konstigt. Det är skönt att vara hemma måste jag erkänna men det går väldigt snabbt i att kastas från den ena verkligheten till den andra. Vardags-verkligheten kom tillbaka redan i morse och jag känner ett sting av tentaångest. På torsdag är det dags. Idag är ungarna hemma och i morgon är det råplugg som gäller!

Här var vi på Kanarieöarna, Bahia Feliz och på hotell Playa Feliz. Fast vi hängde mest vid hotellets granne, Orquidea, då deras pooler var mycket bättre. Gångvägen till höger på bild gick längs vattnet och bort till vår lägenhet.

lördag 17 mars 2012

Miniköttfärslimpor och broccolimos


Min vanliga webbläsare (vad den nu heter??) har lagt av och istället får jag hålla till godo med Firefox vilket gör att vissa saker här i bloggen inte funkar som jag vill. Som att trycka ner bilden en bit och kunna ha den här texten över bilden. Det går inte, den tvärvägrar hoppa ner. Och jag blir skapligt irriterad. Det är inte bra att bli irriterad ska ni veta. Häromdagen flippade jag ur och bankade lite på denna dator och nu är musplattan lite kaputt så jag får ha en liten lös mus här bredvid. Det känns väl sisosdär efter att ha haft musplattan i 4 år och nu helt plötsligt vänja sig vid en vid sidan av. Vanesak jag vet.

Idag masade jag mig ner och tränade! Satans vad skönt! Jag valde att pressa på lite hårt idag eftersom jag ändå inte tränat på länge och det var så himla gött att få svinga en kettlebell igen (även om det nu idag inte var så mycket svingande). Men, att utföra "kasta vatten" med en 12 kgs kettlebell á 15 kast på vardera sida kändes mot slutet ska jag erkänna. Mina armar skakade när jag kom hem. "Kasta vatten-övningen" var bra träning för bålen. Tänk er att ni sitter i en kanot och måste ösa vatten och kastar över ena axeln. Vi satt på knä och förde kettlebellen mot ena axeln.

Vad skulle jag skrivit från början då? Jo, bilden ovan. Jag blev sugen på köttfärslimpa men köttfärslimpa i ugn tycker jag bara smakar blä. Min mamma gjorde alltid stora limpor som hon stekte i gryta. Det är lite meckigt med att vända runt den däringa limpan så jag tänkte om jag gör små minisar? De kanske kallas järpar i folkmun? Mina blev dock inte runda, snarare triangulära och välkryddade men himla goda! Till det fick det bli broccolimos eftersom det fanns ett överskott på broccoli i kylen.


Miniköttfärslimpa

700 g köttfärs
1 lök
3 ägg
1 dl grädde
svartpeppar, vitpeppar & salt

  • Finhacka eller mixa löken
  • Blanda allt och forma till små limpor
  • Stek i stekpanna

Broccolimos 2 portioner

250 g broccoli
40 g smör
0,5-1 dl grädde
svartpeppar & salt
muskotnöt

  • Koka broccolin 5-10 minuter
  • Häll av vattnet
  • Lägg i mixerbunke och lägg i smöret så det får smälta
  • Mixa allt slätt
  • Häll i grädde och kryddor
  • Rör om och smaka av


Jag tyckte blomkålsmos var godare än broccolimos men det är ju en smaksak :-)

söndag 11 mars 2012

Bästa yoghurten



En god yoghurt slängs snabbt ihop själv. Här får dottern gegga ihop gårdagens mellanmål som sedan glatt mumsades upp.

Vaniljyoghurt 1 portion

1 dl rysk yoghurt 
(det går precis lika bra med turkisk yoghurt men jag föredrar den ryska)
0,25-0,5 dl grädde
½-1 krm vaniljpulver


Jag kör bara på en höft när jag gör denna så grädden och vaniljpulvret kan behöva minskas en aning.
Ge gärna din yoghurt smak av hallon, jordgubbar, blåbär, kanel eller  någon annan smak som ligger dig varmt om hjärtat!

lördag 10 mars 2012

Sjukt hela veckan



Sammanfattning av denna vecka:

Måndag: hemma med sjuk, febrig dotter som var mitt livs levande plåster. Någon irriterande hosta gör sig påmind. Jag gurglar saltvatten för fullt. Höll på att hosta upp lungorna efter hämtning av sonen på skolan. Mördarbacken kan ta kål på nästan vem som helst som inte är helt kurant! Däckar med dottern vid nattning.

Tisdag: Jag fyller år och på kvällen börjar jag frysa som en liten skit. 38,8 i feber. Jaha. Samma som dottern. Desperate housewifes har premiär på tv. Maken är uppe och säger till men jag är totalt däckad bredvid dottern.

Onsdag: Boken ovan kom! Tack vare Panodil och Voltaren tar jag mig till affären och hämtar ut den sen var mina krafter slut. Jag orkar ögna igenom den och kika igenom recepten, grämer mig över att jag inte kan prova att göra ketchup och däckar vid nattning av dottern men lyckas vakna lagom till Grey´s Anatomy.

Torsdag: Feber igen men "bara" 38 grader. Det håller på att vända. Ena bilen är på service och efter intag av Panodil och Voltaren ger vi oss av för att hämta den. Jag vill ha lite luft, tar ett span på nyöppnade Hjärta till Hjärta och hämtar sonen. Det var mer än vad jag orkade med. Helt slut när vi kom hem och åter igen höll lungorna på att hostas upp!

Fredag: Feber 38,8. Förbannades skit ... Det börjar krypa i mig att inte ha ork. Maten är under all kritik. Jag har ingen matlust alls, inget smakar i feberfrossan. I och för sig kom hungerkänslorna under kvällen så det tolkar jag som positivt. Det vänder nu!

Lördag: Feberfri! Tjohooo! Nu ska jag göra allt det däringa som jag inte klarat på hela veckan det vill säga: laga sonens rygga, sy in min tankini, laga ett par byxor, sy en kulpåse, plocka upp pinnarna efter trädbeskärning, beskära sista trädet, testa att göra papper, städa, bädda rent i sängarna, tvätta och säkert en massa mer.
Jag orkade testa att göra papper, laga sonens rygga, sy en kulpåse (som inte blev bra), plocka upp pinnarna från backen sen sa hostan stopp. Förbannat.  

Söndag: Kalastajm på eftermiddagen. Något ska bakas, jag lurar på en tårta från kokboken ovan. Annars har vi massor av rabarber i frysen så det kan bli en paj. Vi får se :-)





I torsdags behövde jag göra något. Jag bara var tvungen att göra något! Det fick bli mandelvåfflor ur kokboken. Jag gjorde dock lite annorlunda. Jag orkade inte prångla ner våffeljärnet så jag gräddade i stekpannan och jag hyttade i lite vaniljpulver. Den kräsne sonen åt en, väl dold under sylt men han åt. Dottern var plåster på maken och smakade inte alls. Hon är jättekinkig med maten nu. Jag hade taskigt smak- och luktsinne men den bit jag smakade vill jag minnas som god. Jag ska göra om dessa någon gång framöver.


Mandelplättar (våfflor) 8 små

4 msk smör
4 ägg
4 msk mandelmjöl
4 tsk fiberhusk
4 krm bakpulver
4 msk grädde
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver

  • Smält smöret i micron
  • Vispa äggen och tillsätt mandelmjöl, fiberhusk, vaniljpulver och bakpulver
  • Blanda ner grädde, smält smör och salt
  • Grädda i smör och klicka ut små plättar i stekpannan eller grädda i våffeljärn för att få våfflor



torsdag 1 mars 2012

Och den gemensamma nämnaren är?


Ja, utifrån bilden ovan, vad har dessa saker gemensamt tro?





Deras gemensamma nämnare är träning. Konstigt va? Det som saknas på bilden är dock en planka. Sen jag började träna på Spartan gym har jag fått ta del av en himla massa effektiva övningar. Det har sporrat mig till att träna hemma på kvällarna, för lite mer träning. Och, eftersom jag inte har en kettlebells hemma så får jag ta till det som finns. Häromkvällen gjorde jag sidoövningarna med symaskinen men den upplevde jag för lätt.

Tidningskorgen á 13 kg och pulversläckaren á 2 kg används till magdödarträning. Pulversläckaren är för lätt, jag vill ha mer tyngd men i brist på annat får den duga och jag gör mer upprepningar.  

Dotterns pall används till dips (heter det så?) Träning för änglavingarna ni vet ;-) 


Hur gör man dessa övningar då?

Plankan: Lägg dig/ställ dig på armbågen/underarmarna. Upp på tå och kroppen ska vara rak som en planka. Spänn magen och svanka inte med ryggen! Börjar ryggen falla mot golvet, dra upp rumpan lite mot taket eller ta paus. Att ryggen säckar ihop innebär att magmusklerna inte är tillräckligt starka. I början orkar man bara stå några sekunder, det är inget ovanligt och inget nederlag! Magmusklerna stärks snabbt och du kommer orka stå längre. Har du möjlighet, gör gärna denna övning vid en spegel så du ser att du står likt en planka och inte har rumpan för högt upp mot taket. För djupare träning kan du lägga upp fötterna på en säng/pall. Står du på golvet kan du växelvis även dra upp knäna åt sidorna för mer effektiv magträning.

Magträning av sidomusklerna med tidningskorg: Stå rakt med en knapp höftbredd isär med fötterna. Stå gärna framför en spegel så du kan se rörelsen. Ta tag i korgen (eller en väska med tyngd, inte för lätt för då känner du inget). Spänn magen och luta dig åt höger som om du skulle ställa ner korgen på golvet men håll kroppen rak åt sidan. Svanka inte med ryggen och se till att ha magen spänd. Upprepa 10, vila 10 och upprepa 10 så mycket du orkar. Byt sida och gör likadant.

Magträning med pulversläckaren: Sätt dig på golvet. Lyft fötterna på golvet och luta dig svagt bakåt, du ska sitta på "ovansidan" av rumpan. För pulversläckaren från sida till sida. Se till att ha magen och ryggen spänd! Upprepa 30, vila 10, upprepa 30 eller så mycket du orkar.


Rosa pallen: Sätt armarna på kanten av pallen, handlatorna in och fingrar ut. Räta ut benen så mycket du kan eller ha dem böjda i 90 graders vinkel. Ha lite avstångd från pallen. Höj och sänk nu överkroppen och tricpes får jobba, armbågarna ska hålla 90 grader. Håll armarna nära kroppen så inte armbågarna börjar åka ut mot sidorna. Upprepa 10, vila 10, upprepa 10 eller så mycket du orkar.


En annan, riktigt magdödare är "nudda hälen": Lägg dig i sit ups-position, armarna längs sidorna. Lyft överkroppen och rör hälarna med fingertopparna växelvis sida från sida. Upprepa 30 sek, vila 10 och upprepa 30. Det kommer värka i magen, var så säker!

Och så den traditionella, armhävningar. Också en väldig svaghet hos mig. Jag kan hiva upp en kettlebell över huvudet utan problem men min egna överkropp orkar jag knappt lyfta. Jag står på knä och kommer definitivt inte ner till golvet som man ska ...

Triceps är min andra svaghet och behöver mer styrka. Idag kan jag intyga att jag har en baksida på mina armar ;-)

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...