fredag 27 januari 2012

Glass

Efter ett inlägg på Facebook av en uppfunnen vän via internet var jag tvungen att testa att göra egen glass. Denna glass är en självklar favorit hos hennes barn och vem vill inte kunna bjuda på hemmagjord glass där man vet vad den innehåller? Jag testade och hade även i en skvätt grädde. Smeten var otroligt omtyckt och barnen slevade glatt i sig. Vet ni vad, själva glassen ligger dock kvar osmakad i frysen. Det är ju faktiskt ... skandal. 

Kika in hos glassinspiratören och till Fröken Nilssons kök. Där finns mycket annat matnyttigt och trevlig läsning!  




Glassmet


På väg in i frysen




Hemmagjord fruktglass 2 st

½ banan
ca 100 g jordgubbar
vaniljpulver efter smak
0,5 dl grädde
ev. lite sötningsmedel om man anser att det behövs


  • Mixa allt till jämn smet
  • Fördela i glassformar
  • Ställ i frysen


torsdag 26 januari 2012

Lchf ostfrallor

Ja, vad skulle jag nu ha det där mandelmjölet till som jag skrev om i mitt förra inlägg? Ibland kan jag sakna ett bröd att rosta eller ett bröd att göra varma mackor på. Inte för att jag rostar mackor ofta eller gör varma mackor för den delen heller men OM jag vill göra något snabbt (latmasken ni vet) så är det smidigt med ett bra bröd som inte ger en uppsvullen, ond eller gasig mage. Efter lite botaniserande hos Åse och bloggen 56kilo så har jag provbakat ostfrallor. Jag hade inte Västerbottenost som det står i hennes recept utan Herrgårdsost (man tager vad man haver) och det gav en ganska neutral smak. Jag antar att den blir godare med Västerbottenost? Jag har faktiskt aldrig smakat den osten men jag borde nog ta och göra det. I alla fall, jag tycker brödet ger en sötma. Det blir liksom lite sötsliskigt och jag vet inte om det är mandelmjölet eller Bake pro som påverkar? En kombination kanske? Jag vet att jag är kräsen men så är det när man är på jakt efter det ultimata brödet att ha utifall att det tryter på.  

För övrigt kan jag meddela att Lasses valnötsbröd blev en favorit hos maken. Så pass mycket favorit att han själv ställde sig och smällde ihop en ny limpa i tisdags. Det ni. Jag tyckte hans blev godare (han fick ta creme fraiche istället för Kesella) och han tycker att min blev godare. Undrar hur den smakar tredje gången gillt?




Min lilla hjälpreda är självklart på plats!


Innan ugnen


Efter ugnen


Ostfralla i genomskärning


Provnafsad!



Lchf ostfrallor 4 st

1 tsk bakpulver
1 dl mandelmjöl
3 msk Bake Pro
0,75 msk fiberhusk
2 ägg
2 dl riven Västerbottenost

  • Blanda de torra ingredienserna
  • Ha i ägg och ost
  • Låt svälla en stund
  • Klicka ut på bakplåtsklädd plåt
  • Grädda i 225 grader i 10 min


Per portion:
kcal 217
protein 15
fett 16
kolhydrat 1




lördag 21 januari 2012

Mandelmjöl

Jag var och handlade i veckan, betalar och går ut. När bilen är lastad kommer jag på att jag glömt mannagryn. In igen och springa runt bland övriga kunder. Sen är det detta, vart 17 finns mannagrynen? Jag vandrar mellan hyllorna och skenar in bland mjölet och av någon anledning kikar jag längre upp på hyllplanet och får syn på påsen nedan. Va?! Min Ica Maxi har mandelmjöl! Haffa en påse direkt, nu kan jag provbaka en sak som jag klottrat ner. 

Potatismjöl blev det också i farten. Nu undrar ni kanske varför jag köper potatismjöl när jag äter lågkolhydratkost? Förklaringen är enkel: jag använder inte potatismjöl i matlagningen utan till att pudra dotterns rumpa med. Potatismjöl är effektivare än många salvor mot röda stjärtar. Med sonen smorde vi med det mesta utan resultat, till dottern har vi enbart använt potatismjöl (och kokosolja eller A-creme mot ett rött utslag i hennes armveck.) Från mandelmjöl till barnrumpa, tvära kast :-D









torsdag 19 januari 2012

Lasses valnötsbröd

Jag kikade in hos en bloggkompis och stötte på en annan blogg, matgiken och i den bloggen stötte jag på ett brödrecept som jag blev väldans nyfiken på. Jag klickade vidare till ursprungsbloggen och en pedagogisk vikning för brödformen och då insåg jag att jag kikat på den bloggen tidigare men där och då varit för lat för att klottra ner receptet. Nu har jag klottrat ner, jag har provbakat, smakat och jag har vikt och fotograferat mallen till brödformen :-) Avancerat värre. Jag vet inte vilket som är jobbigast: ladda över bilder här eller länka? Förmodligen det förstnämnda men nu är bilderna över.

Brödet var väldigt lätt att göra. Mitt enda misstag var att ha övertro på vår Magic Bullet (mixer) att den skulle klara att mixa 4 dl linfrö på en och samma gång. Tjolahej. Det blev att ösa ur allt och portionera ut i omgångar. För övrigt var det bara att blanda på. Jag valde att hacka valnötterna en aning eftrsom jag är lite "allergisk" mot stora klumpar i mat men valnötterna är så mjuka och fina i brödet att det egentligen var fullkomligt onödigt. Vräk i dem hela är mitt råd om du ska baka. Brödet påminner lite om Lembas-bröd i smaken tycker jag och valnötterna gav ett perfekt lagom tuggmotstånd. Nu är jag inte överförtjust i linfrösmaken och den går ju igenom i detta bröd så det blev inte en direkt favorit måste jag erkänna men brödet är ett väldigt bra alternativ om man känner att man saknar bröd! Maken däremot äter detta till frukost och håller sig mätt fram till lunch. Med ost och gurka på blev det en helt annan grej. Jag saknar inte bröd så värst så jag äter aldrig, det jag saknar är bakandet så jag får baka åt maken. Jag leker med tanken att ersätta lite linfrö mot mandelmjöl. Undrar hur det skulle bli? Om jag orkar och får ett plötsligt infall ska jag testa. Återkommer :-)

Här är bloggen med originalreceptet ordinationer, kika gärna in för mer tips!




Färdiggräddat


Provsmakning




Hög och fin

Lasses valnötslimpa 1 limpa

4 dl krossat eller hel linfrö
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1½ tsk salt
1 msk brödkryddor
4 dl valnötter (150 g)
250 g Kesella
6 ägg
2 dl vatten, filmjölk eller yoghurt (jag hade vatten)

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Mixa linfrö till fint mjöl
  • Blanda linfrö med fiberhusk, salt, bakpulver, brödkryddor och valnötter i en bunke
  • Vispa ägg, vatten och Kesella i en annan bunke
  • Blanda i det blöta i det torra och blanda till smet
  • Klicka ner i den bakpappersklädda brödformen (i ursprungsbloggen står det en varning om att det blir cement utan bakplåtspapper och jag vill inte testa så klä formen ;-))
  • Slå formen några gånger mot köksbänken för att få ur ev. luftbubblor
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 80 minuter
  • Stjälp upp brödet och låt vila invirad i en handduk
  • Brödet går utmärkt att frysa, skiva gärna innan
  • Perfekt rostbröd!






Här nedan kommer en beskrivning på hur du kan klä brödformen

Jag använde en brödform som rymmer ca 1,75 liter


Rita av botten på formen


Klipp in diagonalt från hörnen och klipp bort överflödigt i hörnen så du kan vika


Knöla ner i formen


Klipp bort överflödigt papper


Smeten blir ganska tjock tack vare fiberhusk så klicka ner smeten


Banka mot köksbänken och jämna till ytan
Klart för ugnen




lördag 14 januari 2012

Att reda en sås utan mjöl

Många jag pratar med förfasar sig över allt man inte kan göra när man äter lchf: "Kålpudding går inte att äta utan potatis." "Hur äter man köttfärssås utan pasta?" och "Hur gör du sås utan såsredning?" Ja, ser man problem, gör man problem. Allt är en vanesak. Det går alldeles utmärkt att äta kålpudding utan potatis och det går lika bra att äta köttfärssås utan pasta (även om jag helt ärligt föredrar lite pasta till min köttfärssås). Men hur reder man en sås utan Maizena eller mjölblandning? Jo, man knäcker ett ägg, tar bort äggvitan, sänker värmen eller stänger av plattan och vispar ner äggulan i såsen. Vispa, vispa, vispa tills det blir jämt och fint och låt det inte koka upp igen. Jag har inte vågat testa nu men av tidigare erfarenhet kan gulan liksom koagulera och ge små pluppar i såsen. Det ser inte värst aptitligt ut.  

På bilderna nedan har jag vispat i en äggula och fått en sås med jämn och fin konsistens. Ju mer såsmängd och ju tjockare konsistens man önskar dessto mer äggula självklart. 




Currysås redd med äggula


Brunsås redd med äggula



Currysås
1 msk smör
1 msk curry
2 dl grädde
ev. ½ kycklingbuljongtärning
1 äggula
salt och peppar

  • Smält smöret
  • Häll i curry och låt fräsa några sekunder
  • Häll på grädde och låt koka upp
  • Lägg i kycklingbuljong om den ska vara med
  • Separera äggulan från vitan
  • Sänk värmen alternativt stäng av plattan, det ska inte koka!
  • Vispa ner äggulan så såsen får jämn och fin konsistens
  • Smaka av med salt och peppar

Brunsås
1 klick smör
2 dl grädde
soja efter smak
salt och svart- och vitpeppar
1 äggula

  • Koka upp grädden
  • Ha i smöret
  • Färg och smaksätt med soja
  • Separera äggulan från vitan
  • Sänk värmen alternativt stäng av plattan, det ska inte koka!
  • Vispa ner äggulan så såsen får en jäm och fin konsistens
  • Smaka av med kryddorna

fredag 6 januari 2012

Kokospannkakor

Pannkaka är en stor favorit här hemma och även om jag modifierat det vanliga pannkaksreceptet så vill jag ändå att barnen ska få i sig mindre vitt mjöl än vad de redan får. Vår son är jättesvår med mat. Han vägrar smaka och är kinkig med det mesta. I skolan går det (av vad jag har hört) bra och han smakar på allt men här hemma är det sämre med den saken. Igår gjorde vi blomkålsmos. Han vägrade smaka som alla gånger innan. Idag ville han ha bacon till frukost (kors i taket!). En tugga senare och det var blä. De traditionella corn flakesen kom fram. Skitmat i min mening men det är det enda som går ner. 

Förra veckan hade jag ett stort sug av att baka och göra något. Inspirationen låg på noll och den gör så fortfarande men när jag känner ett sug då är det bara att försöka hitta på något att göra. Det saknar jag med lchf: bakandet. Innan bakade jag bröd, bullar, kakor, mjuka kakor och så vidare. Visst kan jag göra det nu också men tyvärr tycker inte jag lchf-varianterna av bakandet är det samma som det vanliga. Ta en kladdkaka till exempel. En lchf-kladdkaka kommer inte i närheten av en riktig sockerspäckad, kladdigt seg kladdkaka. Jag väljer hellre den sockerspäckade någon gång då och då i så fall om jag ska vara ärlig. Kladdkaka kunde jag baka var och varannan dag innan men nu är det sällan förekommande. Inte undra på att jag mådde som jag mådde innan egentligen och drogs med ett jäkla sug.

Anna Halléns kokbok Lchf-husmanskost är ju en stor favorit. I den hittade jag recept på kokospannkakor. Det kan ju vara värt att testa på småglinen. Jag visste i och för sig sonens reaktion men testar man inte så vet man inte. Jag gjorde om lite i receptet för att passa småkinkiga barn (som ändå knappt åt). 







Kokospannkakor 9-10 st

3 ägg
2 dl grädde
0,5 dl fiberhusk
0,5 dl kokosflingor
en nypa salt
2 dl mjölk
ev. lite vaniljpulver
smör

  • Mixa kokosflingorna lätt i mixer (behövs självklart inte men mina barn har gnällt över kokosflingor)
  • Vispa upp äggen och blanda i grädde, kokosflingor, fiberhusk, mjöl och salt
  • Låt stå ca 10 minuter så fiberhusken får svälla
  • Stek i smör och gör mindre plättar 0,5 dl smet/plätt


Fiberhusk är pulveriserat psylliumfröskal,glutenfritt och fri från kolhydrater. Det gör att smet eller deg blir lättarbetad och hålls ihop vid bakning.
Du finner fiberhusk bland glutenfria produkter i de flesta välsorterade mataffärer.

onsdag 4 januari 2012

Ostchips

Eller, sega ostplättar kanske är ett bättre ord? Jag kanske la för bulliga högar, de blev definitivt inte som krispiga chips men väl goda att mumsa på. Ungarna snodde var sin, den ena är ju kräsen som få, så ni kan själva tänka er kommentaren. Men han åt! Den andra vek sin på mitten, stoppade i munnen och gick omkring och sultade och frambringade mysiga ljudläten. Hon är inte lika kräsen och går att lura i det mesta. Är hon på sitt envisa humör går dock ingenting.

Dottern är en riktig hjälpreda i köket. Hon hjälpte mig med dessa ostchips (mest blir det att förstöra och sprida ut högarna) men jag måste medge att det är kul att se hennes intresse i att hjälpa till att laga mat. Så fort jag börjar drar hon fram kökspallen, klättrar upp och ger något utrop ungefär som "Nu är jag redo, kör på!". Hon hjälper till att röra i bunkar och håller koll på spisen, den är ajaj. Idag hjälpte hon till att göra kålpudding. Hon måste ha rört lite dåligt för maken stötte på ett välkryddat parti :-)





Ostchips (sega ostplättar)
  • Riv valfri ost grovt (här blev det en snutt Grevé, ju mer smak dessto bättre antar jag)
  • Fördela små högar på bakpappersklädd plåt
  • Grädda i ugn 200 grader tills de blivit platta och ser färdiga ut (runt 10)

Dessa funkar garanterat ypperligt till en god soppa.


tisdag 3 januari 2012

Wrap med räkfyllning

Jag har börjat kika mer och mer i Anna Halléns kokbok LCHF-husmanskost. Jag gillar den kokboken starkt, det är vanlig mat i den, mat som alla kan göra och som tilltalar alla. Inget konstlat med andra ord. Jag är dock sådan att kokböcker hamnar på sin plats och står orörda. Nu har jag tröttnat på att aldrig ha inspiration eller veta vad vi ska äta så kokböcker har plockats fram igen. Det har blivit lite test ur boken. Allt har blivit godkänt förutom av sonen som är kinkigare än kinkigast. Hur 17 vi ska få honom att äta är ett världsproblem. Pannkaka skulle han kunna leva på jämt. Det har gjort att jag modifierat det vanliga pannkaksreceptet, minskat mjölmängd och ökat på med ägg. Det äter han utan knot och även om det inte känns helt ok så känns det receptet aningens bättre än ursprunget. Men nu var det ju inte pannkaka jag skulle skriva om, det återkommer jag med i ett annat recept. Nu blir det wraps.

Häromdagen bläddrade jag igenom kokboken för inspiration och ögonen föll på Moniques wrap. Just denna dagen blev det ett annat recept som testades men jag blev sugen på att testa wrap. Räkfyllning är ju så himla gott! Igår gjorde jag wraps till maken och mig. Sonen vägrade smaka, dottern tog lite men käkade mest räkfyllning. Detta recept kan jag varmt rekommendera! Det var smidigt att göra (jag trodde wrapsen skulle bli skitjobbiga att vända i stekpannan) och var väldigt gott och mättande. Perfekt som snabbmat eller på utflykt. Jag hade dock i aningens för mycket creme fraiche så det blev lite blask i botten men det är väl smällar man får ta? ;-) Maken åt som pizza, det gick hur bra som helst också. Här finner du Moniques blogg lifezone och här finner du Anna Halléns blogg. Mycket läsvärt och tänkvärt i båda.  




Wrap med räkfyllning 2-3 personer

Recept på 1 wrap
2 ägg
3 msk vispgrädde
1 msk fiberhusk
2 krm paprikapulver, grillkrydda eller cayennepeppar (om man vill ha lite smak, jag testade paprika)
1 msk smör att steka i

  • Vispa ihop allting och låt stå ca 10 minuter, smeten blir ganska tjock
  • Fördela ut i stekpanna och stek på låg värme. Jag liksom "drog" ut smeten i pannan.
  • Lägg på tallrik och låt vila

Räkfyllning

3 dl skalade räkor
8 skivor ost
2 dl creme fraiche
½ dl hackad röd lök
3 msk dill

  • Blanda allt
  • Jag valde att skiva osten och ha i röran men självklart går det lika bra att lägga det direkt i wrappen
Annat gott att fylla wrappen med:
salladsblad
gurka
tomat
paprika 




måndag 2 januari 2012

Rättikagratäng

Vem saknar inte en krämigt god potatisgratäng? I mina yngre dar och när jag flyttat hemifrån gjorde jag och dåvarande sambon potatisgratäng varje helg. På helgen är det ju lite fest och då ska det ätas gott eller hur? Då tränade jag som en tok och hade ett väldigt fysiskt tungt arbete så då var det absolut ingen risk att jag la på mig av allt vi åt. Självklart åt jag fettsnålt och kolhydratrikt. Oftast hungrig, eftermiddagarna var hemska, och ständigt sugen. Då trodde jag det var för att jag har så otroligt dålig karaktär. Idag vet jag bättre och varför jag ständigt var hungrig och sugen. Vem 17 håller sig mätt på morötter, nyponsoppa och äpple liksom?

För länge sen stötte jag på substitutet till potatisgratäng, nämligen rättikagratäng. Tanken att göra har alltid funnits där men av olika anledningar har det aldrig blivit av. En dag blev det av. Rättika letades upp i affären och sen hem och testa. Rättika smakar som rädisa men är helt vit till utseendet till skillnad från rädisa. Jag googlade efter rättikarecept och hittade två olika varianter. Jag valde ändå att köra på mitt sätt och gjorde precis som när en vanlig gratäng görs. Skillnaden var att jag kokade rättikan innan. Hur smakade det då? Jo, faktiskt helt ok! Jag förstår nu (efter ett tips) att smakrik ost är att föredra. Lite tuffare på kryddningen borde jag också varit. Det smakade inte så värst även om det var väldigt gott. Maken mumsade på utan ett ord och när jag frågade hur det smakade klämde han ur sig "Helt ok." Enbart rättika gav en lite "hård" känsla i munnen tyckte jag och rättikasmaken kom fram och då saknade jag en mjuk och krämig potatisskiva. Å andra sidan, maken och jag höll oss mätta längre och var mer belåtna efter rättikagratängen än vi varit när vi ätit vanlig potatisgratäng. Då är man som välkänt rätt proppmätt och däst i magen. Det slapp vi nu. Det efterkommande sötsuget som vanligtvis kommer efter potatisgratäng uteblev också.

Jag kommer göra rättikagratäng igen men då med en annan ost (det blev Herrgårdsost denna gång) och mer kryddning.  







Rättikagratäng 2-4 personer

2 bitar rättika (jag kommer tyvärr inte ihåg hur mycket de vägde men 2 lagom stora bitar tog jag)
1 gul lök
3-4 dl ost (gärna smakrik)
2-3 dl grädde
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar


  • Skala och skiva rättikan
  • Koka i vatten ca 20-30 minuter (det går säkert att koka i grädden också)
  • Låt rättikan ånga av innan det läggs i form så det inte blir så "blaskigt"
  • Skiva löken
  • Lägg ett lager rättika i botten i ugnsfast form
  • Lägg ett lager med lök, ost och kryddor
  • Avsluta med ett lager rättika och resten av osten
  • Häll över grädden
  • Krydda

Gratinera i ugn ca 30 minuter tills osten fått fin färg





söndag 1 januari 2012

Gott nytt 2012!

Hoppas ni alla haft ett skönt 2011 och får en ny bra början på det nya året! Här har vi det slöare än slöast och frukosten intogs för drygt en timme sen. I morgon börjar maken jobba och vi övriga blir hemma en vecka till. Skönt!

Gårdagen spenderades i lugnets tempo, som vanligt. Lite tvätt, lite plock, lite mat, lite promenad och lite annat smått och gott. På sen eftermiddag mötte vi upp svärföräldrarna på stan och gick ljusvandring i centrum. Otroligt mycket folk men ack så fint! När vi gick hem cirka två timmar senare var jag så genomfrusen som man kan vara. Jag räknade kallt med att termometern skulle visa runt -8 och jag ångrade att jag inte tog överdragsbyxor och tjockare vantar. Hem kom vi smått stelfrusna och termometern visade -3,6. Hoppsan, inte mer??




Ljusvandring i Motala centrum

Hur du gör egen bearnaisesås finner du här


Väl hemma hoppade jag ur offentliga kläder och svidade om till leggings. Skitsnyggt. Maken diggade nyårsstassen och följde mitt exemplar och hoppade i sina shorts och hemma-tshirt. Läckert va? Rostbiff bankades till, en bearnaisesås påbörjades och fick avbrytas tack vare en bajsblöja, sallad fixades till och mat värmdes till småfisarna. Pannkaka till barnen och det ovan till oss. Smarrigt värre! Den lilla accompanerade med munspel och den store stämde in när han ätit klart. Maken och jag höjde våra vinglas, såg varandra kärleksfullt i ögonen och undrade varför man ska gå på fest när man kan ha det mysigt som vi har det? Till live-musik dessutom. Ni kan ju tänka er, middag intogs till tjutande ambulans-sirener på munspel. Vem vill inte ha det liksom?

Vi kikade på raketer innan barn somnade och maken och jag fortsatte titta på Jägarna 2 som vi fick avbryta kvällen innan. Jag är inte så förtjust i svenska filmer men den här var riktigt, riktigt bra! 23.50 vaknade lilltjejen med ett tjut och firade in det nya året med att kika på nyårsraketer med oss. Dimman låg tät över staden så vi såg tyvärr inte så mycket som vi brukar göra. Vi har utsikt över hela staden och ser jättebra annars. Men inte igår. Den store ville gärna se men både maken och jag var inne och skakade på honom och han sov som en gris.


På Facebook har vänner önskat gott nytt och en del har skrivit önskningar inför nya året. Själv tänker jag köra på den linje jag kör nu: försöka få bort grädden i kaffet (förbaskat svårt men förbaskat gott!) och äta bra. Jag har gått upp, säger vågen, säger kroppen och verkligheten visade allvaret igår när jag skulle i mina favvo-jeans. Jag fick lägga mig på sängen för att få igen knappen och sen satt det inte alls skönt. Valken över magen var inte snygg heller. Det lustiga är att jag kunde ha dessa jeans när jag vägde två kilo mer för många år sen, innan andra barnet, men nu verkar allt ha satt sig i midjehöjd. Skit. Nyårslöften är absolut inte min grej, jag kan inte hålla dem ändå så mitt nyårslöfte är att inte ge några nyårslöften.


Nu kommer ett nytt år med nya möjligheter!


Har du avlagt något nyårslöfte?








Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...