- En farhåga var att det höga fettinnehållet skulle vara farligt för kolesterolet, men det värdet höjdes inte vilket talar för att lågkolhydratkost fungerar bättre än lågfettkost på diabetespatienter typ 2.
Arne Lundin ingick i studien och fick äta lågkolhydratkost. Han har tagit bort tre mediciner och gått ner åtta kilon. Den här studien är den enda studien av sitt slag i primärvården där man jämfört två kosttyper med relativt lång uppföljningstid. Studien har pågått under två år med lika lång förberedelsetid. Andra forskarrön kan nämnas en israelisk studie som visar att lågkolhydratkost och Medelhavsmat gav bättre viktminskning än lågfettdiet. WHO, Världshälsoorganisationen, har funnit att intag av fisk motverkar risk för kranskärlssjukdom och att blodtrycket har ett starkt samband med BMI - en viktminskning på fem kilo sänker blodtrycket.
11-04-18
Studiens slutsatser:
Jämförbar viktminskning i båda grupperna
Lågkolhydratkosten sänkte blodfetterna i högre grad de första sex månaderna och utjämnades sedan och gav inte någon negativ inverkan på blodfetterna
God blodtryckssänkning i båda gruperna
Svårt att hålla fast vid en speciell diet en längre tid
Informationsinsatser via diabetessköterskor och dietis har god effekt på viktnedgång, blodsockerläge speciellt när lågkolhydratkost rekommenderas
(källa: Studien i Västkost)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar